Dessa är gjorda med sockerlag, jag tycker de blir bäst då. Första gången jag gjorde macarons gjorde jag på kallvispad maräng och de blev totalt misslyckade. Jag färgade lavendelmacaronsen lila med hjälp av röd och blå hushållsfärg. De blå (eller ja, det blev gröna när de varit inne i ugnen men från början var de turkosblå) macarons är fyllda med choklad- och espressosmörkräm.
125 g (ca 2 dl) strösocker
50 g (0,5 dl) vatten
65 g (ca 2 st) äggvita
60 g (ca 1 dl) florsocker
60 g (ca 1 dl) mandelmjöl
Blanda florsocker med mandelmjölet, sikta gärna. Vispa äggvitan till ett fast skum.
Koka upp socker och vatten. Använd en stektermometer för att se när sockerlagen är färdigt, vilket den är vid 118 grader.
Häll sockerlagen i den vispade äggvitan under vispning (den stelnar snabbt så här måste du vara snabb), fortsätt vispa tills smeten har kallnat. Om du vill färga dina macarons så är det nu du har i karamellfärg. Vänd sedan ner mandel- och florblandningen med en slickepott.
Spritsa ut smeten på bakplåtspapper i rundlar knappt stora som femkronor. Låt stå och torka i 30-60 minuter, detta gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 160 grader medan du väntar.
Grädda sedan i ca 10 minuter mitt i ugnen. Medan de svalnar kan du göra smörkrämen.
Lavendelsmörkräm (räcker till ca 25 macarons)
50 g smör
1 dryg msk lavendel
1 dl florsocker
En skvätt mjölk
Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt lavendeln och lite mjölk för att få en bra konsistens.
Spritsa krämen på hälften av kakorna och lägg på den andra delen.
Så ljuvliga!
SvaraRadera