lördag 21 december 2013

Pepparkakor


Världens sötaste pepparkaksformar köpte jag på IKEA för ett antal år sedan. Gillar speciellt vanten.
Här kommer receptet på den pepparkaksdeg som jag brukar göra. Jag brukar ta en bit deg och kavla direkt på bakplåtspappret så slipper man att pepparkakorna tappar formen eller går sönder när man flyttar över dem. 

Pepparkakor
2 dl farinsocker
0,75 dl ljus sirap

0,75 dl vatten
150 g rumsvarmt smör
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
2 tsk nymortlad kardemumma
1½ tsk malen kryddnejlika
1½ tsk bikarbonat
7-8 dl vetemjöl

Blanda smör med farinsocker, vatten, sirap och kryddor. Blanda bikarbonat med 6 dl vetemjöl och rör ner smörblandningen och blanda till en deg. Tillsätt mer mjöl efter hand. Täck degen med plastfolie och låt ligga i kylen tills nästa dag. 
Sätt ugnen på 175 grader. Knåda degen smidig. Lägg över en bit deg på ett bakplåtspapper och kavla ut tunt. Ta ut kakor med formar och för över bakplåtspappret till en plåt. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter och låt svalna på galler. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...