söndag 8 december 2013
Surdegsknäckebröd på råg
Ett fantastiskt gott knäckebröd gjord på surdeg av råg. Man kan krydda med vilka kryddor man vill och strö över vilka frön och kryddor som innan gräddning. Det roliga med att själv baka knäckebröd tycker jag är att man kan variera form och smak så mycket. Man kan ta olika kryddningar till varje plåt man gräddar, man kan grädda hela plåten som en stor kaka och sedan bryta i bitar när det är färdiggräddat och svalnat eller så kan man skära alla sorters formar man kan tänka sig innan man gräddar det och sedan bara bryta lite lätt efter gräddning.
Surdegsknäckebröd (räcker till 4 plåtar)
3 dl rågsurdeg
2 dl vatten
5 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
½ msk honung
1 tsk salt
Blanda samman alla ingredienser och knåda till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader, låt en plåt stå i mitten. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje degbit på ett bakplåtspapper så tunt som möjligt tills det täcker bakplåtspappret. Pensla med lite vatten och strö över sesamfrön och flingsalt. Grädda som det är för att sedan bryta i bitar när det svalnat eller skär i önskad form med kniv eller sporre. Lägg över bakplåtspappret med degen på den varma plåten och grädda i ca 10 minuter tills det fått färg. Pass på, det får fortare färg i kanterna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar