onsdag 27 november 2013

Rågsurdegsbröd med äpple


Rågsurdegsbröd med äpple

12 g jäst
5 dl ljummet vatten
300 g rågsurdeg
400 g vetemjöl
200 g rågmjöl
300 g dinkelmjöl
200 g grovrivet äpple
15 g salt
½ msk honung

Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Tillsätt surdeg, honung och mjölsorterna. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt äpple och salt och knåda ännu ett tag. Låt jäsa i en oljad bunke med lock eller täckt med en bakduk i ca 2 timmar. Under de först 60 minuterna tar du tag i kanterna tre gånger och viker dem en i taget över resterande deg. Sätt ugnen på 250 grader och ha en plåt inne i ugnen medan den värms upp. När det jäst klart stjälps degen upp och delas försiktigt i två bitar och formas försiktigt till två limpor. Lägg över på ett bakplåtspapper och flytta sedan över till den uppvärmda plåten. Sätt på samma gång in en form med kallt vatten i botten på ugnen. Sänk efter 10 minuter ugnsvärmen till 220 grader. Öppna luckan efter 15 minuter och upprepa två gånger till under gräddningstiden. Total gräddningstid är ca 40 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...