måndag 25 november 2013

Torkade äppleringar



Äppleträden i jobbets trädgård har burit otroligt mycket frukt i höst. Förutom en vetelängd med kardemumma och äpple har det inte blivit en enda äpplekaka eller paj i år. För ett par, tre år sedan var det också en väldigt rik skörd och då bakades det massa med pajer och kakor med äpple så jag är faktiskt fortfarande trött på det. Så det har blivit till att tänka utanför äpplepaj-ramarna vad jag skulle göra med äpplena den här gången. Träden ger väldigt stora och syrliga äpplen, vilket jag gillar bäst så de flesta har faktiskt gått åt till att äta som de var eller tärna ner i filen på morgonen tillsammans med frysta svarta vinbär och solrosfrön. Ett par stycken har rivits ner i rågbröd och en del har serverats som dessert stekta tillsammans med hemgjord vaniljglass. Annars har de åkt ner i råsaftcentrifugen och många har blivit torkade äppleringar. Dessa är supergoda att ha i filen, müeslin eller bara som snacks.

Så, det enda som behövs för att göra dessa är ett gäng äpplen och en ugn. Eventuellt en äppleurkärnare om man vill göra det väldigt enkelt för sig. Man kärnar ur äpplet och skär det sedan i tunna skivor och lägger på ett ugnsgaller. Sedan sätter man in gallret med äpplena i mitten av ugnen på 75 grader på kvällen med ugnsluckan på glänt. Innan man går och lägger sig stänger man av ugnen men låter äpplena vara kvar och ugnsluckan fortfarande på glänt. På morgonen har man färdiga torkade äppleringar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...