torsdag 3 oktober 2013

Kanelbullens dag


Imorgon är det kanelbullens dag! Förra året bodde jag i London och då letade jag och min kompis upp alla svenska/skandinaviska caféer och valde ett där vi tänkte att vi kunde få en decent kanelbulle. Vi hamnade på Nordic Bakery och blev besvikna. Såg mer ut som en giffel och någon kanelsmak fanns där knappt. Det här året blir det nog inte heller något kanelbulle-bak men har massa fantastiskt goda äpplen från trädgården på mitt jobb och även en surdeg i kylen så eventuellt blir det ett försök att baka en kardemummakrans på surdeg med äpple- och mandelmassfyllning. Annars blir det inte så mycket bakat här hemma ska jag säga, och de gånger jag gjort något har det blivit experiment med surdeg, ska försöka lägga upp några recept på det inom närmsta framtiden eftersom det varit väldigt dåligt med uppdateringar här.

Min amerikanska kompis tror för övrigt att vi inte gör annat än att äta kanel i Sverige. På julafton för två år sedan satt jag i hennes bil på väg från Los Angeles tillbaka hem till San Diego och berättade vad vi svenskar brukar äta på julen och hon tyckte det var bara kanel efter att jag berättat att man har det på gröten och i glögg och pepparkakor. Sen så berättade jag ju givetvis om kanelbullar och sedan dess har hon kallat Sverige för Cinnamonville! 

Här kommer receptet på mina bästa kanelbullar!

Kanelbullar (ca 35-40 st)

Bulldeg
50 gram jäst
5 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
1 dl strösocker
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken med den stötta kardemumman till fingervarmt. Häll över jästen och rör ut jästen. Tillsätt salt och socker. Arbeta in smöret i små kuber, arbeta sedan in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme (minst 40 minuter).

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla den ena delen till en rektangel och bred sedan på hälften av fyllningen. Vill man ha snurror så rullar man ihop degen och skär rullen i 1-2 cm breda skivor och lägger på bakplåt. Vill man ha knutor så viker man bara degen längsmed och skär i ca 2 cm breda bitar. Snurra och knyt ihop dem eller klipp ett jack nästan helt igenom längsmed och snurra de två ändarna och knyt sedan ihop. Lägg på bakplåt. Gör likadant med andra hälften av degen. Låt jäsa 40 minuter, gärna 1 timme under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugn 8-10 minuter i 225 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...