Sidor

söndag 21 oktober 2012

Brownietårta med toblerone och svarta vinbär


Nu har jag firat min födelsedag i två omgångar och jag gjorde då två versioner av den här goda tårtan. Inför middagen med familjevänner så gjorde jag den som en tårta och inför tårtkalaset med mina vänner skar jag den i mindre bitar så det blev mer som bakelser. Jag älskar tobleronefluff men det blir ganska mastigt tillsammans med en browniebotten så jag ville ha något som bröt av och kom att tänka på alla de svarta vinbären som finns i frysen efter sommarens skörd i trädgården som jag annars brukar ha lite svårt att komma på vad jag ska göra med. Det blev en kanonbra kombination!

Eftersom jag blev mycket nöjd med tårtan och den fick mycket beröm så tänkte jag att den passar till Månadens sötsak där temat för oktober är Fredag. Tårtan ger definitivt en guldkant på fredagsmyset!

Browniebotten
150 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
½ tsk bakpulver
1,25 dl vetemjöl

Smält chokladen tillsammans med smöret. Blanda ihop med socker i en bunke och tillsätt sedan ett ägg i taget och rör ordentligt efter varje. Vänd ner vaniljsocker, salt, bakpulver och mjöl. Klä en springform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

Tobleronefluff
200 g toblerone
3 dl vispgrädde

Smält toblerone i grädden i en kastrull på spisen. det får inte koka! Låt svalna och låt stå i kylen gärna över natten men minst 6 timmar annars går det inte så bra att vispa. Vispa sedan upp den som vanlig grädde.

Svartvinbärsmousse
200 g svarta vinbär
1 dl gelésocker
2 dl vispgrädde

Värm svarta vinbär i en gryta på spisen så att de saftar till sig och mosa dem. Tillsätt gelésockret och låt koka en halv minut. Låt svalna och sätt in i kylen en stund. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner svarta vinbären.

Lägg ihop tårtan:
Låt browniebotten svalna och bred sedan på tobleronefluffet. Låt stå i kylen ett tag innan svartvinbärsmoussen läggs på så att det blir olika lager. Låt stå kallt i ett par timmar innan servering.

Söta saker

Vad brukar ni göra med svarta vinbär?

2 kommentarer:

  1. precis vad jag letat efter! Mannan önskade chokladtårta på kalaset och jag vill rensa frysen från förra årets bärskörd. Skall bli kul att testa!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...