torsdag 4 oktober 2012

KanelbullarIdag är det kanelbullens dag och vad passar då inte bättre än att jag bjuder på mitt bästa kanelbullerecept. Jag tycker att kanelbullar ska smaka kanel så jag vill ha mycket kanel i mina bullar, gillar man det inte lika mycket som jag så minskar man på kanelen. Jag brukar inte helle kunna bestämma mig för vilken typ av bulle jag tycker är finast, de där som är som snurror som man bara rullar upp varv efter varv när man äter dem eller knutor som får märkliga och oftast fina, oregelbunda former. Jag gör helt enkelt hälften av varje! Men då är det ju problem varje gång jag ska äta en bulle, vill jag ha en snurra eller en knut.....?

Kanelbullar (ca 35-40 st)

Bulldeg
50 gram jäst
5 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
1 dl strösocker
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken med den stötta kardemumman till fingervarmt. Häll över jästen och rör ut jästen. Tillsätt salt och socker. Arbeta in smöret i små kuber, arbeta sedan in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme (minst 40 minuter).

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla den ena delen till en rektangel och bred sedan på hälften av fyllningen. Vill man ha snurror så rullar man ihop degen och skär rullen i 1-2 cm breda skivor och lägger på bakplåt. Vill man ha knutor så viker man bara degen längsmed och skär i ca 2 cm breda bitar. Snurra och knyt ihop dem eller klipp ett jack nästan helt igenom längsmed och snurra de två ändarna och knyt sedan ihop. Lägg på bakplåt. Gör likadant med andra hälften av degen. Låt jäsa 40 minuter, gärna 1 timme under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugn 8-10 minuter i 225 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...