fredag 28 september 2012

Bagels


Så här inför helgen tycker jag att ni ska unna er en riktigt härlig frukost, varför inte baka bagels? Jag tycker inte det finns något bättre än att ta en riktig långfrukost med nybakat bröd och te.

Jag har nog aldrig ätit så många bagels som det här året när jag bodde i USA. De fanns i överallt i dining halls och affärer på campus och när jag börjat vänja mig vid amerikanarnas matvanor hände det att jag bytte ut mitt knäckebröd (som jag bett att få skickat till mig från Sverige) eller havregrynsgröt mot en bagels till frukost. Men dessa var ju inget emot när jag sedan kom till New York och upptäckte New York-bagels och alla små shops dedikerade endast till bagels. Helt fantastiskta små butiker som har ett 20-tal olika sorters bagels, jag testade bland annat surdegsbagel och soltorkadtomat/basilika. I amerika finns det ju dessutom bara ett sätt att äta en bagel och det är rostad med cream cheese på. Att man sedan kan variera smaken på cream cheese, från herb cream cheese till berry cream cheese och dessutom "cream cheese" gjord på tofu gör att det inte behöver bli så enformigt. I Brooklyn finns det en helt underbar stadsdel som heter Williamsburg och där ligger en bagel shop som heter Bagelsmith på N 7th street och Bedford Ave som jag tycker är värt ett besök om ni råkar åka dit. 

Jag tycker att det är supersmidigt att baka ut bröd och låta jäsa över natten i kylskåp så att man kan få nybakat bröd till frukost. Vill man inte jäsa bagelsen över natten utan baka dem direkt så struntar man i fördegen och rör istället ut 25 gram jäst i 6 dl vatten och tillsätter honungen, saltet och 12-13 dl vetemjöl. Sedan jäser man degen i 1 timme för att sedan baka ut dem till bullar med hål i och sedan jäser de 45 minuter till. Därefter kokar man dem och gräddar dem precis som i receptet här under. 

Bagels (12 st)

Fördeg:
12 g jäst
6 dl vetemjöl
6 dl vatten

Deg:
12 g jäst
ca 6 dl vetemjöl
2 msk honung
3 tsk salt

1 äggvita
Valfria frön (jag använder gärna frön från vallmo, pumpa, solros och sesam.)

Lös upp jästen till fördegen i kallt vatten. Blanda i mjölet och låt jäsa i 2 timmar. 

Smula jästen till degen i en bunke och tillsätt fördegen, honungen och saltet och rör ihop. Tillsätt mjölet allteftersom och bearbeta degen tills den blir en stum deg som inte kladdar. Dela degen i 12 lika stora bitar och baka ut runda bullar. Låt bullarna vila 20-30 minuter.  Använd sedan skaftet på en sked för att göra hål i mitten, snurra bageln runt skedskaftet eller pekfingret för att göra hålet större. Ställ in i kylen att jäsa över natten. Ta ut bagelsen ur kylen på morgonen och koka upp en kastrull med vatten. Lägg i ett par bagels och låt koka ett par minuter på varje sida. Lägg upp dem på en ren kökshandduk och flytta sedan över dem till en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Baka i 175 grader (varmluft) i 20-25 minuter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...