lördag 14 februari 2015

Semmeldags


Imorgon är det fastlagssöndagen och på tisdag fettisdagen. Vad passar inte bättre då än att baka egna vetebullar i helgen och göra semlor? Detta recept på vetedeg brukar jag använda till allt möjligt, kanelbullarvetekransar m.m. Eftersom man inte smälter smöret utan har i det i degen i rumsvarmt i tärningar så blir degen smidigare, mjukare och saftigare.  

Vetebullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk 
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
1-1.2 l vetemjöl 

Mal kardemummakärnor i en mortel. Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen. Smula jästen i en bunke och lös upp i mjölken. Tillsätt salt, socker, ägg och tärnat smör. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 30 minuter. Baka bullarna i ugnen ca 8-10 minuter i 200 grader. 

Till semlor
Mandelmassa
Mjölk eller grädde
Ev. hackad mandel
Vispad grädde
Florsocker

Hur man sedan vill äta sin semla är ju väldigt individuellt, jag brukar gröpa ur så mycket av bullen som möjligt och blanda inkråmet med mandelmassa och lite grädde eller mjölk och ibland har jag i hackad mandel för att få en annan konsistens. Jag har inga mått på hur mycket av varje jag tar, utan blandar tills jag tycker det blir lagom. Gör helt enkelt som du själv känner för!

Skär av ett lock på bullen och gröp ur inkråmet. Blanda med mandelmassa, mjölk/grädde och ev. hackad mandel. Fyll bullen. Spritsa på vispad grädde, sätt tillbaka locket på toppen och pudra över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...