söndag 3 april 2011

Trerätters i nationsköket

Igår var det lördag och därmed kunde man finna mig i köket på Östgöta Nation där vi lagade middag till ca 130 sittandes. På ÖG fungerar det så att man får välja mellan två förrätter och två desserter, och alltså lagades det fem rätter, plus specialkoster.

Här är menyn för kvällen:

Klassisk toast skagen alt. Rödbetssoppa med örtostcreme
Lammytterfile med potatis- och blomkålspure med rödvins- och rosmarinreduktion
Chokladtiramisu alt. Hallonparfait med mandelflarn och hallonsås

Allt blev väldigt lyckat, maten var väldigt god och tallrikarna kom tillbaka renskrapade.
Jag stod för chokladtiramisun och potatis- och blomkålspuréen tillsammans min kompis.

Så här såg det ut hos oss igår:




Chokladtiramisu (6 personer):

3 ägg (separera vitor och gulor)
55 g strösocker
250 g mascarponeost
3 cl Amarettolikör eller marsala
1,25 dl varmt, starkt kaffe
15 st savoiardikex
1oo g mörk choklad
kakao

Vispa äggulor och socker ljust och luftigt. Rör i mascarponen. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i mascarponeblandningen. Blanda likör och kaffe och krossa kexen i så stora bitar du vill ha dem, låt dessa dra åt sig kaffeblandningen. Smält chokladen.
Varva kex med mascarponeblandning och smält eller riven choklad.
Låt stå i kylen några timmar. Avsluta med att pudra över kakao innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...