måndag 18 april 2011

Bak på nationen

Förra veckan jobbade jag baket på Östgöta Nation. Baket bakar bröd, hamburgerbröd och kakor till nationens luncher och café, och knäckebröd till torsdagsmiddagen. Denna gång vankades det jättegott timjanbröd, råg- och lingonbullar, knäckebröd och choklad- och vaniljsnurror.

Timjanbröd (2 st)


25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk strösocker
12,5 dl vetemjöl
1 msk timjan

Smula jästen och rör ut i vattnet. Tillsätt mjölk, timjan, salt, socker och vetemjöl. Arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa 1 timme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Mjöla ett bakplåtspapper och stjälp upp degen på det. Degen ska inte knådas utan dela bara upp den i 2 bröd med en kniv. Charmen med dessa bröd är att de ska vara lite odefinerbara, de blir snyggast om man bara låter de vara som de blir.
Bröden behöver inte jäsa ytterligare utan grädda mitt i ugnen ca 17-20 minuter.

Råg- och lingonbullar (ca 26 st)

I dessa bullarna är det russin, men om man är som jag och inte tycker om russin i bröd och kakor så låter man bli dem bara.

4 dl vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl havrekli
1 dl linfrö
1 dl russin
2 dl lingonsylt
5 dl ljummet vatten
100 g jäst
1 msk salt
7 dl rågsikt
9 dl vetemjöl

Blanda vatten, rågkross, vetekross, linfrö, vetekli, russin och lingon. Täck över och låt stå i rumstemperatur minst 6 timmar.
Blanda ut jästen i vattnet och häll over krossblandningen. Blanda i rågsikt, salt och vetemjöl. Arbeta till en deg och jäs 40 minuter.
Dela degen i 2 delar och rulla till långa rullar. Skär varje rulle i 13 skivor och lägg på plåt för att jäsa 30 minuter till.
Grädda bullarna mitt i ugnen 10-12 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...