söndag 5 januari 2014

Östgöta knäckebröd


När jag var aktiv i studentnation i Lund bakade jag i flera år bröd, bullar, kakor och knäckebröd till Östgöta Nations alla utskott. Varje måndag och tisdag bakades det en hel massa i nationsköket. Det skulle vara bröd och kakor till lunchen som var måndag-onsdag. Hamburgerbröden serverades till nationens lördagshäng där det serverades hamburgertallrik. Och till den traditionsenliga ärtsoppan med pannkakor till efterrätt som varje torsdagskväll serverades i gillestugan skulle det givetvis finnas hemmabakat knäckebröd i stora sjok som man kunde bryta så stor bit man ville av. Herregud vad vi kämpade, man kunde ha träningsvärk i armarna sedan efter att ha knådat deg som skulle räcka till 70 pers x 3, och att stå och kavla knäckebröd kämpade vi extra mycket med. Det verkade som att degen aldrig skulle ta slut hur många personer som än stod och kavlade samtidigt. Men roligt hade vi och det knäckebrödet bakar jag här hemma lite då och då, fast i lite mindre mängd bara.

Knäckebröd (4 plåtar)
37,5 gram (0,75 paket) jäst
3½ dl vatten
50 g smör
0,75 msk salt
0,75 msk sirap
7,5 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll i fingervarmt vatten och rör tills jästen löser sig. Tillsätt smöret i tärningar, salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp på mjölat bakbord och dela i mindre bitar. Kavla ut degen så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper så att det täcker pappret. Kavla ett par tag med kruskavel också. Grädda i 275 grader i ca 5 minuter. Låt kallna på galler.

1 kommentar:

  1. Har aldrig bakat hårt bröd tidigare. Det är kanske dags nu ...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...