fredag 3 oktober 2014

KanelbullarImorgon är det kanelbullens dag! Här kommer mitt bästa recept, jag använder gärna nymalen kardemumma i degen och arbetar sist i smöret rumsvarmt istället för att smälta det - det ger en smidigare deg och saftigare bulle. Den här gången testade jag att forma bullarna på ett annat sätt för skojs skull. På Saras fina blogg hittar du en bra video på hur man gör!

Min amerikanska kompis tror för övrigt att vi inte gör annat än att äta kanel i Sverige. På julafton för tre år sedan körde vi bil från Los Angeles tillbaka hem till San Diego och jag berättade vad vi svenskar brukar äta på julen och hon tyckte det var bara kanel efter att jag berättat att man har det på gröten och i glögg och pepparkakor. Sen så berättade jag ju givetvis om kanelbullar och sedan dess har hon kallat Sverige för Cinnamonville!

Kanelbullar (ca 35-40 st)

Bulldeg
50 gram jäst
5 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
1 dl strösocker
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken med den stötta kardemumman till fingervarmt. Häll över jästen och rör ut jästen. Tillsätt salt och socker. Arbeta in smöret i små kuber, arbeta sedan in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme (minst 40 minuter).

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla den ena delen till en rektangel och bred sedan på hälften av fyllningen. Vill man ha snurror så rullar man ihop degen och skär rullen i 1-2 cm breda skivor och lägger på bakplåt. Vill man ha knutor så viker man bara degen längsmed och skär i ca 2 cm breda bitar. Snurra och knyt ihop dem eller klipp ett jack nästan helt igenom längsmed och snurra de två ändarna och knyt sedan ihop. Lägg på bakplåt. Gör likadant med andra hälften av degen. Låt jäsa 40 minuter, gärna 1 timme under bakduk. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugn 8-10 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...