söndag 2 augusti 2015

Nougatglass och Gotlandstips


Jag har precis kommit hem efter en semestervecka på Gotland. En riktigt härlig vecka där vi hann se det mesta av ön, med bil, till fots och på cykel. Några särskilda favoritställen var Furillen-halvön med sin häftiga miljö där kalkstensindustri drevs förr, Rute Stenungsbageri vars levainbröd och kardemummabullar är fantastiskt goda, Hablingbo Creperie beläget vid en landsväg i ett gammal häststall och Gåsens Lada där TV-programmet "Så mycket bättre" spelas in.

På Gotland tillverkas även Gute-glass, vilken precis som Mormor Magdas som jag har skrivit om tidigare, inte innehåller några tillsatser utan bara precis det som ska vara i glass. Det har inte blivit många glassar nu i sommar, men här åt jag en fantastiskt god saffran- och honungsglass. Även om det inte riktigt är en glass-sommar så måste jag ju bjuda på något glassrecept här på bloggen ändå! Så varsågoda, här har ni en nougatglass som är verkligt god, hade jag haft ännu mer hade jag nog haft i  lite smält nougat när glassen nästan kört klart i maskinen så att man även fått lite nougatrippel.

Nougatglass
2,5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 ägg
150-200 g nougat
1½ tsk vaniljsocker
2 dl grädde eller mjölk

Vispa ägg och socker poröst. Rör i 2½ dl mjölk och häll över till en kastrull. Låt smeten sjuda tills den tjocknar. Ta bort från värmen och rör i resterande grädde eller mjölk, vaniljsocker och smält nougat. Låt svalna till rumstemperatur och kör sedan i glassmaskin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...