söndag 29 juni 2014

Vit chokladcheesecake med svarta vinbär


Visst blir den otroligt vacker den här cheesecaken? Receptet kommer från Heavenly Cupcake och det enda jag har gjort är att byta ut hallonen mot svarta vinbär. En kollega fick den här på sin födelsedag och den blev väldans god! Mönstret är inte alls svårt att göra, även om jag inte fick den fina hjärtformen som jag siktade mot, det blev droppar istället och det var inte fy och skam det heller. Nästa gång försöker jag nog hälla på lite mindre svartvinbärsås så att man verkligen kan skapa hjärtan. 

För att göra mönstret droppar man lite av svartvinbärsåsen som prickar i en spiral och drar sedan med en tandpetare igenom alla prickar utan att lyfta upp den. Servera gärna med mer svartvinbärssås. 

Vit chokladcheesecake med svarta vinbär

Botten
2 paket (á 154g) Oreos
75 g smör

Smält smöret. Mixa Oreos och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en springform med avtagbar kant. Ställ i kylen medan du förbereder cheesecaken och såsen.

Svartvinbärsås
3,5 dl frysta svarta vinbär
1 msk socker
1,5 tsk maizena
0,75 dl vatten

Blanda maizena och socker i en kastrull. Vispa ner vattnet och de svarta vinbären. Låt koka ca 5 minuter tills såsen tjocknat. Se till att mosa sönder vinbären med en gaffel. Sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort skalen, ta hjälp av en sked för att pressa ut så mycket sås som möjligt. Låt svalna. 

Cheesecake
400 g cream cheese
0,75 dl strösocker
1 äggvita
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk citronjuice
200 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde

Smält chokladen och grädden tillsammans på låg värme i en kastrull. Vispa cream cheese och socker fluffigt. Tillsätt äggvitan och ägget ett i taget och rör ordentligt ner dem i smeten. Slutligen, vispa ner vaniljsocker, citronjuice och den smälta chokladen. Häll över 1/3 av smeten över bottnen. Skeda över svartvinbärskompott men se till så att det inte kommer ut till kanten. Häll över resten av cheesecakesmeten och se till så att all svartvinbärssås är täckt av cheesecakesmet. Gör sedan mönster med svartvinbärssåsen enligt beskrivning ovan. Grädda i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna och stå i kylen ett par timmar innan den serveras. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...