måndag 4 augusti 2014

Marängtårta med dulce de leche, vaniljglass, banan och TobleronefluffMarängtårtor är något av det bästa jag vet i tårtväg! I den här tårtan kombinerade jag massor med supergoda saker, lite av allt helt enkelt, eller som en slags marängsvisch i tårtform! Den består av två marängbottnar med ett lager hemgjord vaniljglass emellan, tillsammans med den fantastiskt goda kolasåsen dulce de leche och banan. Sedan är den toppad med Tobleronefluff och jordgubbar. Det trixiga med den här tårtan är att förvara den. Det bästa är om man har sötsugna gäster som äter upp den med en gång, eftersom det är glass i den så måste den förvaras i frysen annars. Detta spelar ingen roll för dulce de lechens skull som inte påverkas av kylan, inte heller Tobleronefluffet förlorar så mycket på detta. Det som inte klarar av det så bra är bananerna som blir stenhårda tillsammans med glassen eftersom hemgjord glass ju behöver lite mer tid på sig att tina än köpeglass. Tar man bara fram den i tid innan man ska äta den igen så är det inga problem, det är bara något man ska tänka på.

Dulce de leche går numera att köpa färdigkokt på burk, den heter då karamelliserad mjölk och står bredvid den kondenserade mjölken på hyllan. Vill man göra den själv så kokar man den oöppnade burken med sötad kondenserad mjölk (ta bort etiketten) i en kastrull som hela tiden är täckt med vatten i 1,5 - 3 timmar beroende på hur fast i konsistensen du vill ha den.


Marängtårta med dulce de leche, vaniljglass, banan och Tobleronefluff

2 marängbottnar
1 sats vaniljglass
2 bananer
1 burk dulce de leche
Tobleronefluff

Marängbotten (2 st)
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk citronsaft

Vispa äggvitorna i en ren och torr skål. De ska bli så fasta så att du kan vända upp och ner på skålen utan att något rinner ut. Tillsätt sedan sockret lite i taget och till sist citronjuicen. Vispa till en glansig maräng. Bred ut två rundlar som är lika stora på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 70 grader i 1-1,5 timme (ha koll under tiden så att de inte får för mycket färg!), och stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar tills ungen är kall.

Tobleronefluff
200 g Toblerone
3 dl vispgrädde

Smält toblerone i grädden i en kastrull på spisen. Det får inte koka! Låt svalna och ställ i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten för annars går det inte att vispa upp. Vispa sedan upp den precis som men vanlig grädde.

Montering
Ta ut glassen från frysen och låt den tina tillräckligt för att bli bredbar. Bred sedan på den på en av marängbottnarna. Skiva på bananerna och ringla över dulce de leche. Lägg på en andra marängbottnen och bred på Tobleronefluffet. Toppa med skivade färska jordgubbar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...