fredag 20 juli 2012

Knäckebröd med bovete och dinkel


När jag bakar knäckebröd då blir det oftast ÖG´s knäckebröd (som jag nu insåg att jag inte har lagt upp recept på så kika gärna tillbaka för det) men nu blev det en variant med bovete och dinkel från Allt om mat. Man kan om man vill baka ut det i stora kakor eller i lite mindre bitar, man kan få de lite tunnare då. 

Knäcke med bovete och dinkel
25 gram jäst
3 dl vatten
1 msk rapsolja
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
3 ½ dl grovt rågmjöl (190 g)
3 dl fullkornsmjöl av dinkel

Till utbakning:
2 dl grovt rågmjöl
2 dl helt bovete
½ dl linfrön
2 msk flingsalt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp och tillsätt sedan olja, honung, salt, rågmjöl och dinkelmjöl. Arbeta till en deg och låt jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader. Tillsätt rågmjöl och bovete till degen och arbeta samman. Dela degen i åtta delar och kavla ut varje del så tunt som möjligt. Behåll den här storleken och formen eller skär i önskad form. Strö över flingsalt och linfrö. Lägg över på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter tills kanterna fått lite färg. Låt kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...