lördag 13 december 2014

LussebullarLussebullar är min julfavorit. Utan tvekan. Jag hade dock bara lite jäst hemma så jag testade att baka med fördeg den här gången. Det gick alldeles utmärkt vill jag tala om! Att de dessutom blir snäppet saftigare är ett extra plus.

Har du testat att marinera saffran i sprit? Låter det konstigt? Testa så får du se. Ju längre det får marinera desto mer smak dras ur saffranet. Fördelen är att man får mer saffransmak plus att saffranet blir drygare. Och jag lovar, dina lussebullar kommer inte smaka sprit! Lägg 1 g saffran i en burk tillsammans med 1 msk råsocker och 2 msk vit rom eller konjak. När du sedan använder det tar du 2 matskedar marinad för varje gram saffran som står i receptet. Låt helst stå minst en vecka innan du använder den och gärna en månad. Alltså står det 1 g tar du 2 matskedar och ska du ha 2 g saffran tar du 4 matskedar marinad.

Lussebullar (30-35 st)
Fördeg
20 g jäst
1,5 dl mjölk
200 g mjöl
2 msk strösocker

Rör ut jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt sockret och mjölet. Låt jäsa i ca 2 timmar.

Huvuddeg
3 dl mjölk
135 g (1,5 dl) strösocker
12 g (2 tsk) salt
200 g smör
1-1,5 g saffran (alt. 3 msk saffran i marinad)
800-900 g vetemjöl

1 ägg till pensling

Värm mjölken till ca 37 grader. Blanda i mjölk, socker, salt och saffran i fördegen. Tillsätt smöret och vetemjölet lite i taget. Knåda länge och tills du får en slät och elastisk deg. Låt jäsa ca 1 timme.

Baka ut degen till bullar i valfri form, lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter i 225 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...