fredag 23 december 2016

PepparkakorPepparkakor bakar jag faktiskt inte så ofta. Jag gillar tanken på dem men tycker egentligen att degen är godare än den färdiga kakan (som så många andra kan jag tro!). Men till mitt glöggmys som jag hade bakade jag ett gäng och dekorerade med kristyr. Visst är vantarna och julstrumporna riktigt söta?! Jag fick dem riktigt tunna och fina. Tror att det blev 3-4 plåtar av den här degen. Pepparkakor flyter ju inte ut så jag lägger dem väldigt nära varandra.


Pepparkakor
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
600 g vetemjöl
1,5 dl vispgrädde
1/2 msk bikarbonat
3 tsk malen kanel
2,5 msk malen ingefära
1,5 tsk malen kryddnejlika
1 tsk stött kardemumma

Vispa smöret länge med sirap och socker tills det är fluffigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i smöret. Rör i grädden och blanda bara precis så att allt blandas. Linda in i plast och lägg i kylen i ett dygn.

Sätt ugnen på 200 grader celsius. Ta ut degen från kylen och skär av en bit i taget som du jobbar med. Knåda den lite lätt med händerna så att den mjukas upp och kavla sedan ut på mjölat bakbord. Riktigt tunt ska det vara! Tryck ut med hjälp av former och flytta över till en plåt med bakplåtspapper på. Grädda 3-4 minuter i ugnen, ha koll hela tiden för det går fort. Låt svala på plåten och flytta sedan över dem till en plåtburk. Dekorera med kristyr om du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...