söndag 18 december 2016

Saffranspannkakor med clementincurd




Såhär till sista advent ville jag göra något extra juligt till frukost och tänkte genast på amerikanska pannkakor smaksatta med saffran. Jag fick syn på ett gäng halvledsna clementiner i fruktskålen och vad hade varit godare, och juliare, än clementincurd till pannkakorna?

Saffranspannkakor (ca 8-10 st)
3 dl mjöl
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 ägg
0,5 g saffran (eller 1 msk saffran i marinad)

Smör eller kokosolja att steka i

Clementincurd (ca 3 dl)
4 clementiner
1 apelsin
1 dl socker
50 g smör
2 äggulor
1 ägg

Riv skalen från clementinerna och pressa ur saften ur citrusfrukterna. Häll i en kastrull tillsammans med socker, ägg och äggulor. Låt sjuda på svag värme och rör hela tiden tills krämen tjocknar. Var riktigt försiktig här och rör hela tiden så att äggen inte koagulerar. Rör ner smöret och rör tills det är smält och krämen är tjock. Sila krämen. Häll sedan över i en ren skål eller burk och låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...