måndag 8 augusti 2011

Franskbröd


Det här brödet kommer från Jan Hedhs bok Bröd och blir jättegott. Poolishen gör man dagen innan man bakar brödet.

Man kan baka ut det precis hur man vill egentligen men jag tycker det blir fint att fläta det. Det blir också jättebra att göra t.ex. bullar på degen. På YouTube finns ett jättebra klipp som visar hur man flätar med sex längder:


Franskbröd (2 bröd)


Poolish:
5 g jäst
300g kallt vatten
300g vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll över kallt vatten och rör ut jästen. Tillsätt mjölet. Täck med plastfilm och sätt in i kylskåp över natten.

Bortgöring:
6 g jäst
300 g vatten
700 g vetemjöl
16 g havssalt (går bra med vanligt också)

Smula jästen i en bunke. Rör ut i kallt vatten. Tillsätt poolishen och därefter mjölet. Ta upp på bakbänk och knåda länge för hand (ca 10 minuter) eller ca 3 minuter i bakmaskin. Tillsätt saltet och knåda lika lång tid. Låt jäsa ett par timmar, gärna över natten. Fläta två bröd eller baka ut till bullar. Låt jäsa minst en halvtimme. Sätt ugnen på 240 grader. Pensla bröden med vatten och strö över vallmofrö och eventuellt havssalt och sätt in plåten i ugnen. Släng in en kopp med vatten i botten av ugnen så att det bildas ånga och brödet får en fin knaprig yta. Sänk efter 5-10 minuter temperaturen till 200 grader. Allt som allt ska brödet gräddas ca 30 minuter. Vita bröd ska ha en innertemperatur på 96 grader när de är färdiga, prova med en stektermometer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...