Sidor

onsdag 24 augusti 2011

Rågbullar


Jag tycker det är väldigt smidigt att sätta en deg på kvällen och låta jäsa i kylen över natten för att sedan kunna få nybakade bullar till frukost. Eftersom jag låter degen jäsa så länge och dessutom kallt minskar jag mängden jäst, man kan även använda ännu mindre och dessutom löser jag upp den i kallt vatten. Vill man baka bullarna direkt så kan man ta 25 g jäst och ljummen degvätska.


Rågbullar
14,5 g jäst
4 dl vatten
2 msk linfrö
½ dl rågkross
2 dl rågmjöl
2 tsk salt
5-6 dl vetemjöl

Lös upp jästen i kallt vatten. Tillsätt linfrö, rågkross och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, så mycket som behövs. Knåda degen ett par minuter och knåda sedan in saltet. Låt jäsa i kylen över natten, täck bunken med plastfilm.

Låt bunken stå i rumsvärme medan ungen värms upp till 250 grader så att degen inte är så kall. Dela upp degen i lagom stora bullbitar och runddriv. Låt jäsa minst 30 minuter och pensla med vatten och strö över linfrön. Grädda i 250 grader i ca 5-10 minuter och släng in en kopp med vatten i botten av ugnen. Sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...