torsdag 14 juli 2011

Jordgubbspavlova med rabarbersirap


Pavlova är ju australiens nationalefterrätt och en riktigt god sådan! Det är bland de godaste tårtor jag vet och går att variera hur mycket som helst. Man kan tillsätta t.ex. mandelspån eller kakao i marängsmeten, grädden kan smaksättas på valfritt sätt och man kan dekorera med precis vilka bär och frukter som helst. Här har jag gjort portionspavlova men man kan göra en stor tårta istället, då får man nog tredubbla receptet.

Gör marängen, vispa grädden och koka rabarbersirapen. Klicka i grädden i marängen och toppa med skivade jordgubbar. Ringla över rabarbersirapen och garnera med citronmeliss. Här har jag visserligen blandat i rabarbersirapen i grädden (tillsammans med lite mosade jordgubbar), men det är nästan godare att ringla den över jordgubbarna.


Maräng (2 st)

1 äggvita
0,75 dl strösocker
½ tsk citronsaft

Vispa äggvitan i en skål, mycket viktigt att den är helt ren och torr för annars går det inte att vispa till maräng. Sätt skålen i ett vattenbad och tillsätt sockret och citronsaften. Vispa en bra stund och ta sedan bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen svalnat. Bred sedan ut marängen till två rundlar och gör en liten grop i varje. Grädda längst ner i ugnen 1 ½ timme i 75 grader.

Jordgubbsgrädde

1 dl vispgrädde
1 dl jordgubbar
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden med vaniljsocker. Mosa jordgubbarna och vänd i grädden.

Rabarbersirap

250 g rabarber
1 ½ dl strösocker
½ dl vatten

Ansa och skär rabarbern i bitar. Koka upp med socker och vatten och sjud ca 10 minuter. Låt rinna av i en sil. Skölj av kastrullen och häll tillbaka saften. Koka saften utan lock till en sirapsliknande konsistens, ca 5-10 minuter. Tänk på att sirapen tjocknar lite mer när den svalnar.

Denna lilla minipavlova är mitt bidrag till Månadens Sötsak, där det varje månad, på Söta Saker, finns ett tema att baka och blogga om. Juli månad är det tema rosa och då tyckte jag att den här desserten passade bra.

1 kommentar:

  1. Maräng, jordgubbar och grädde är aldrig fel! Gott med rabarbersirap till. Ett bra tips! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...