Sidor

tisdag 26 juli 2011

Rabarberpaj med gammaldags vaniljsås


Den här smulpajen är himla god. Eftersom man har degen i kylen ett tag innan man lägger på den på rabarbern  och sätter in i ugnen så blir den sådär knaprig med stora bitar, precis så som man vill ha sin smulpaj. Ännu ett knep som bidrar till detta är att jag inte har något vetemjöl i utan det är bara grahamsmjöl och havregryn. Man kan göra den här smuldegen till alla olika sorters frukter, jättegod till äpple speciellt.


Rabarberpaj

5-6 stjälkar rabarber
2 msk råsocker
1 msk potatismjöl
½ tsk stött kardemumma

1 tsk vaniljsocker
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver

Skär rabarbern i bitar. Blanda med sockret, stött kardemumma och potatismjölet i en form.
Blanda ihop grahamsmjöl, havregryn, vaniljsocker, socker och bakpulver. Blanda ihop med smöret. Låt stå i kylskåp minst en halvtimme. Dela sedan i bitar med en gaffel och fördela över rabarbern i formen. Grädda i ugn i 200 grader i ca 25 minuter.


Gammaldags vaniljsås

2 ½ dl mjölk
½ vaniljstång
3 äggulor
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk maizena eller potatismjöl

Koka upp mjölken med vaniljstången. Vispa äggulor och socker pösigt, tillsätt potatismjölet/maizenan. Häll  den varma mjölken över i bunken med äggsmet och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa tills det blir en tjock kräm. Kyl ner krämen, i vattenbad eller i kylskåp. Lättvispa grädden och vänd ner i vaniljkrämen när den svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...