Rabarberpaj
5-6 stjälkar rabarber
2 msk råsocker
1 msk potatismjöl
½ tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
Skär rabarbern i bitar. Blanda med sockret, stött kardemumma och potatismjölet i en form.
Blanda ihop grahamsmjöl, havregryn, vaniljsocker, socker och bakpulver. Blanda ihop med smöret. Låt stå i kylskåp minst en halvtimme. Dela sedan i bitar med en gaffel och fördela över rabarbern i formen. Grädda i ugn i 200 grader i ca 25 minuter.
Gammaldags vaniljsås
2 ½ dl mjölk
½ vaniljstång
3 äggulor
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk maizena eller potatismjöl
Koka upp mjölken med vaniljstången. Vispa äggulor och socker pösigt, tillsätt potatismjölet/maizenan. Häll den varma mjölken över i bunken med äggsmet och vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa tills det blir en tjock kräm. Kyl ner krämen, i vattenbad eller i kylskåp. Lättvispa grädden och vänd ner i vaniljkrämen när den svalnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar