torsdag 21 juli 2011

KardemummakransFör ett tag sedan hade jag en period då jag jämt bakade kransar. Så mycket godare de blir om man gör dem själv, men de blir minst lika fina som de man köper. I en vetedeg är det bäst att tärna smöret och knåda in då degen blir mycket saftigare än om man smälter ner smöret.

Så detta slängde jag och min vän Sofie ihop en kväll efter middagen, det blev ingen dålig avslutning på kvällen tillsammans med en kopp te.


Kardemummakrans (2 st)

25 g jäst
½ msk stötta kardemummakärnor
1 ½ dl mjölk
0,75 dl strösocker
75 g smör
½ ägg (spara resten till att pensla kransarna med)
1 krm salt
6 dl vetemjöl
Pärlsocker
Hackade nötter eller mandlar

Mal kardemumman i en mortel och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. När jästen är upplöst, blanda ner socker, salt, ägg, tärnat smör och mjöl. Knåda till en smidig deg. Jäs under bakduk i ca 45 minuter. Rör under tiden samman fyllningen.

Dela sedan degen i 2 delar och kavla ut den ena till en rektangel lika lång som plåten som ska användas. Bred ut hälften av fyllningen och rulla ihop till en rulle. Gör likadant med den andra deghalvan. Lägg båda rullarna på en plåt och klipp snitt, ca 1-1½ cm, nästan helt igenom rullen. Turas om att vika degsnitten åt höger, vänster och rakt fram så att det blir som en fläta ungefär. Låt jäsa 30-45 minuter och pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter eller mandlar. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader.

Kardemumma- och mandelmassfyllning

125 rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
2 tsk stött kardemumma
2 tsk vaniljsocker
½ dl florsocker

Blanda ihop alla ingredienser till en kräm.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...