Sidor

fredag 12 augusti 2011

Rabarberpaj med maräng



Det här rabarberpajen tävlar med smulpajen om att vara min favoritpaj. Marängtäcket ger verkligen det där lilla extra, men det är en väldigt jämn kamp. Gott att servera till är gammaldags vaniljsås eller kardemummaglass.

Rabarberpaj med maräng


Pajdeg:
100 g  rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 äggula


Fyllning:
500 g rabarber
 ½-1 dl råsocker
 2 msk potatismjöl
 2 tsk vaniljsocker


Maräng:
2 äggvitor
1½ dl strösocker
några stänk av citronsaft

Skiva rabarbern och blanda med socker, vaniljsocker och potatismjöl. Arbeta ihop ingredienserna till degen. Täck med plastfilm och låt vila i kylskåp ½-1 timme. Tryck ut degen i en pajform, gärna med avtagbar kant och grädda i ugn ca 10 minuter i 200 grader.

Häll rabarbern i pajformen och grädda längst ner i ugnen ca 20 minuter.

Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret och citronsaft och vispa till en glansig maräng. Spritsa eller bred ut marängen över rabarbern och grädda i ugnen tills marängen fått lite färg.

2 kommentarer:

  1. Det var då en otroligt god marängpaj. Jag varierade receptet lite genom att lägga till ett äpple bland med rabarbern och krydda med lite kardemumma och kanel. Tack för ett fantastiskt recept. /Mimi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade den! Låter väldans gott med kardemumma i, ska jag testa nästa gång!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...